
Långkok är allt från en mustig köttgryta där köttet blir så mört att det smälter i munnen, till en smakrik grönsaksgryta. Att laga långkok innebär att du förbereder alla ingredienser och sedan låter en gryta av något slag stå för tillagningen – på spisen eller i ugnen.
Skärbräda
En stor skärbräda behövs i alla kök. Vilket material du väljer är en smaksak. Oavsett om du väljer en i sten, trä eller plast är det viktigt att den alltid är väl rengjord. Skärbräda i solid bok från Zwilling, Cervera. Läs mer och köp här!
Kockkniv
Du kommer långt i din matlagning med en mindre och en större kniv. Investera i en modell som känns bra i handen och du har ett köksverktyg som följer med dig många år i din matlagning. Knivset i treskiktsstål från Tamahagane, Åhléns. Läs mer och köp här!
Gryta till långkok
En gryta med lock är a och o för att lyckas med långkok. Vill du dra ner tillagningstiden väljer du en tryckkokare. Investera i en gryta med tjock botten, gärna gjutjärn eftersom materialet fördelar värmen jämnt över hela grytan. Gjutjärn bevarar också värmen en god stund efter att man stängt av plattan vilket gör matlagningen lite mer energisnål. Du kan även laga långkok i en slow cooker.
Gjutjärnsgryta från Staub, Bagaren & Kocken. Läs mer och köp här!
Slow cooker ”Esc 7400” i rostfritt stål från Electrolux, Bagaren & Kocken. Läs mer och köp här!
Tryckkokare från WMF, Bagaren & Kocken. Läs mer och köp här!
Grytunderlägg
Ett grytunderlägg skyddar inte bara bordet från en het gryta utan blir en fin färgklick i köket. Grytunderlägg i ull, finns i flera färger från Aveva, Designtorget. Läs mer och köp här!
Serveringssked
Servera din gryta med en slev eller sked. Satsa på en i rostfritt stål eller trä. Träsked ”Tina” från Kitchen Time. Läs mer och köp här!
Elisabeth Johansson, receptkreatör och kock, om hur du lyckas med ditt långkok*
- Var noga med råvarorna. Välj ett bra kött, gärna gårdskött. Våga prova nytt, till exempel bog, högrev, oxkind.
- Låt tillagning ta den tid som behövs. Du blir inte klar på två timmar, i så fall måste köttet stormkokas och då går det sönder.
- Använd mycket rotfrukter och lök i långkoket. Det ger en mycket härlig och mustig smak. Salta lagom, använd gärna soja som ger en rundare sälta.
- Var försiktig med lagerblad och kryddpeppar. För mycket lagerblad gör maten besk, för mycket kryddpeppar tar över all smak. Börja med lite, smaka av och tillsätt eventuellt mer.
*Källa: Mitt kök