
Under sommarmånaderna så kan vädret orsaka extrem torka och innebära eldningsförbud. För alla matglada grillentusiaster som ändå känner att sommaren inte riktigt är densamma utan grillad mat finns en lösning – elgrillen. Den ger inte ifrån sig glöd och är därför säkrare att använda på tomten.
Grilla med elgrill – så lyckas du!
Hur fungerar en elgrill
Olika typer av elgrillar
Så lyckas du med maten
Utvalda favoriter
Eldningsförbud – det här gäller
Så här fungerar en elgrill
En elgrill är helt enkelt en grill som drivs av el istället för eld. Fördelen med en elgrill är att den är liten och kan användas i stort sett var som helst. Året om.
Med en elgrill behöver du inte oroa dig för eldgnistor och rök, här grillas maten utan glödande kol. Sätt bara i kontakten, vänta på att den värms upp och på med maten!
Tänk bara på att öppna upp fönster och dörrar så att inte matosen sprids över hela huset.

Olika typer av elgrillar
Det finns olika typer av elgrillar så här gäller det att hålla koll på skillnaderna. Elgrillar kommer i två kategorier: strålnings- och kontaktgrillar.
Strålningsgrillar använder exempelvis grillgaller en bit ovanför värmekällan vilket kan skapa ungefär samma smakupplevelse som en kolgrill.
Kontaktgrillar (exempelvis ett grillbord) fungerar mer som ett stekbord och värmer direkt maten som tillagas på värmekällan. Den här typen av grill osar mindre än en grill med galler. En bordsgrill brukar vara ett mycket uppskattat inslag på middagsbjudningen och kan med fördel användas året runt.
Om du inte känner att en elgrill är något för dig, satsa på en grillpanna. Grillpannan ger en perfekt grillad yta och med en smakrik glaze är saken biff.
LÄS OCKSÅ: Grillguide: Goda tillbehör till burgaren, bästa glazen & favoritfisken

Grilla utan kol – så lyckas du med maten
Det kan vara klurigt att få till den där smaken av grillad mat eftersom viktiga komponenter som rök och glöd saknas. Som tur är finns det några riktigt smarta råd som du borde följa för att få till smaken av sommar.
Grilla kött på elgrill – Gillis tipsar

En som kan sin grill är Gillis Thalbäck, känd från bland annat Sveriges Mästerkock. Han ser det som en utmaning att byta ut kolgrillen mot en elgrill, men inte som en omöjlighet.
– Du kan aldrig få smak som på en kolgrill, men det blir fortfarande gott. En elgrill är definitivt ett bra alternativ när det råder grillförbud, säger han.
Här är Gillis bästa tips för en härlig grillstund:
- Var nogrann med råvaror och låt det ta lite tid. Det ska vara avkopplande att grilla!
- Ta sikte på lite tunnare, lättare råvaror. Grönsaker, fisk och tunnare skivor av kött passar perfekt.
- Koppla av och samla dina vänner runt grillen. Glöm inte att den sociala biten är det viktigaste när det kommer till att grilla.
LÄS OCKSÅ: Vår bästa meny för grillbuffén
Grilla vegetariskt på elgrill – Gustav tipsar

För den som vill ta sina vegetariska smaker till nästa nivå är Gustav Johansson, mannen bakom matbloggen Jävligt Gott, rätt person att lyssna på.
– Smaken av grillad mat över kol eller eld är komplex och går inte att ersätta. Men det kan fortfarande bli riktigt god mat på en elgrill, säger han.
Här är Gustavs tre bästa tips för en grön grillbricka utan eld:
- Pensla dina råvaror rökiga, med exempelvis barbequesås och liquid smoke. Krydda gärna med rökt paprikapulver.
- Tänk på att en elgrill främst ger yta och inte ugnsbakar. Välj därför råvaror som inte behöver genomstekas. Hamburgare, bönbiffar och grillspett är tre utmärkta val!
- Glöm inte att en central del i att grilla är det sociala, så gör precis som vanligt: umgås, ta en öl och duka utomhus. Sen bär ni helt enkelt bara ut maten och käkar.
LÄS OCKSÅ: Så matchar du grill och vin på bästa sätt
Köpa elgrill – utvalda favoriter
Sugen på att införskaffa en elgrill? Här är tre av våra favoriter just nu:
Weber Q1400

Tefal Aromatiq

OBH Nordica Optigrill XL

Eldningsförbud i Sverige – det här behöver du veta
Ett eldningsförbud gäller utomhus i skog och mark och syftet med förbudet är att förhindra skogsbrand. Det gäller normalt sett inte områden där hus och byggnader ligger intill varandra eller bara skiljs åt av en väg, gata eller parkmark.
Det innebär att du får grilla på din egen trädgårdstomt, på innergårdar och gårdar till flerbostadshus, på din kolonilott, i parker och på vissa campinganläggningar. Campar du på en naturcamping, eller bor enskilt i skog och markområde, bör du ta reda på vad som gäller för just det området.
Ta reda på hur det ser ut i just ditt län. Du hittar information om eldningsförbud på din kommun, länsstyrelse eller räddningstjänsts webbplats.
Tips! Appen ”BRANDRISK Ute” hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark och förser dig med tips och råd för att kunna minska riskerna att orsaka gräs- och skogsbränder.
Källa: dinsäkerhet.se, msb.se
Av: Simon Lundberg & Theodor Bürki