Quantcast
Channel: Allt om Mat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3298

Stor knivguide: Redaktionen tipsar – här är våra bästa knivar!

$
0
0

Vilka knivar behöver du?

För vardagskocken – 3 knivar räcker

  1. En bra kockkniv är den kniv som du kan klara av de flesta moment med. Då kan du skära, hacka och skiva.
    Kockkniven ska ha ett brett blad som är tillräckligt kraftigt och styvt så det klarar ryggbenet på en större fisk eller ta sig igenom ett kycklingben. En stor kniv ger bra stabilitet och du skär inte snett.
    Handtaget ska vara bekvämt att hålla i och avrundat så att inte handen glider ner, det vill säga med ett så kallat fingerskydd. Du ska heller inte slå i knogarna när du skär med kniven.
    Det finns kockknivar i olika storlekar. Vilken storlek som är bäst är en smaksak.
  2. Den andra kniven är en liten skalkniv, som förutom just till skalning kan användas till mycket. Handtaget får inte vara för litet, det ska ligga bra i den hand som ska använda kniven.
  3. En sågtandad kniv är nummer tre i din grundknivlåda. Den används främst till bröd eller annat som inte kan skäras med för stort tryck utan måste sågas. Även den sågtandade kniven bör ha ett handtag där du inte slår i knogarna i skärbrädan.

4 knivar för entusiasten

Den matroade har med all säkerhet ett betydligt större artilleri med knivar än de tre i baslådan.

  1. I denna låda finns nog en lång och smäcker laxkniv som är ett måste när den gravade eller kallrökta laxen ska skäras i tunna fina skivor. laxkniv
  2. Och en filékniv som med sitt tunna lite böjliga knivblad behövs när en fisk ska fileas. filekniv
  3. Den som ofta benar ur större styckningsdelar behöver en styckkniv som med sin rundade lätt uppåtböjda topp kan följa ben och hinnor. Kniven kallas också köttkniv och är vad många jägare har.
  4. Till dessa knivar tillkommer för entusiasten t ex en liten sågtandad tomatkniv som lätt tar sig igenom tomatens lite sega skal. Tomater är för övrigt ett bra test om en vanlig icke tandad kniv är vass. En lite slö kniv klarar inte av en tomat.tomatkniv

4 knivar för proffset

  1. Sashimikniv. För den som är en riktigt hängiven sushikock kan det vara lämpligt att äga en kniv för just det ändamålet, en så kallad sashimikniv.
  2. Den sanna ostälskare kan inte tänka sig ett knivsortiment utan en speciell ostkniv för krämiga ostar.
  3. Och den som ofta finstrimlar grönsaker upplever nog den speciella grönsakshackaren som oumbärlig.
  4. En typ av kockkniv, så kallad japansk kockkniv, med bredd knivblad och tvär topp, har på senaste tiden blivit mycket populär och finns hos flera olika tillverkare. Som lökhackare anses den oöverträffad då den med sitt breda något kortare blad blir extra stadig.japansk-kockkniv

KÖPTIPS! Redaktionens favoritknivar – de här knivarna kan vi inte leva utan

Här tipsar redaktionen om vilka knivar som varit allra bäst under åren. Allt från kockknivar till skalknivar.

Kockkniv: Satake Professional Santoku 18 cmkniv-guide

– Den här kniven är vår favoritkniv i provköket. Den ligger skönt i handen, har lagom längd och är inte alltför tung. Den passar utmärkt till all sorts hackande och skärande i köket. Läs mer och köp här. 
/Petra Pettersson, matredaktör

Skalkniv: Opinel Tandad Rak 10 cm

skalkniv– Min skalkniv från Opinel är en riktig favorit! Den är riktigt vass som fruktkniv. Jag skär ofta fruktsallad direkt ner i frukostskålen och då ligger den perfekt i handen med sitt sköna trähandtag. Snygg klassisk design, fin att lägga fram till exempel på en ostbricka med hårdost.
– Hemma har jag har den tandade versionen som funkar fint till att tunnskiva tomater, men också till att skära lite hårdare råvaror som ingefära, potatis och morötter. Läs mer och köp här.
/Malin Ottosson, matredaktör

Tournierkniv: Victorinox 6 cm Fibrox Svarttest-kniv

– Kniven är liten och behändig och jag använder den till att skala t ex vitlöksklyftor eller att tournera potatis eller grönsaker om jag ska impa på någon. Läs mer och köp här.
/Cecilia Lundin, matredaktör

Kockkniv: Chroma type 301, P18 20 cm

kockkniv

– Jag har en kockkniv från märket Porsche, som jag från början köpte för det var så snygg design. Men som jag fortfarande använder flitigt. Jag gillar inte de allra största modellerna, eftersom jag har rätt små händer så tycker jag att jag får bättre grepp och resultat med en mindre variant. Läs mer och köp här!
/Suzanne Ribbing, chefredaktör

 

Brödkniv: Victorinox 26 cm Rosenträ

brödkniv bästa

 

– En bra brödkniv är ett måste i knivlådan.  Det ska vara bra tyngd och ligga bra i handen. Bladet ska vara långt så man skära sig genom stora levainbröd. Läs mer och köp här. 
/Ulla Karlström, redaktionschef

 

Kockkniv: Fällkniven White Whale K2

kockkniv– Den är dyr men grym som allroundkniv. Jag har små händer, så alla knivar ligger inte bra i handen för mig. Den är trygg och säker att jobba med, och har ett skönt grepp. Den är överlägsen att skära allt möjligt med, från tomater till pumpa.
– Man kan tappa en coctailtomat på den, och den skärs mitt itu, om du håller den slipad. Läs mer och köp här.
/Christina Neiglick, matredaktör

 

Kniviga frågor – redaktionen svarar

Hur förvarar jag knivarna bäst?

Hur knivar bör förvaras är också en vanlig fråga. Det bäst är en magnetlist på väggen, men tänk då på att greppa kniven så att ovansidan och inte den vassa eggen vänds mot magnetsidan. Fiskars har en bra magnetlist med hög kvalitet!

För dig som inte vill eller kan hänga upp en list på väggen kan man köpa en stående magnetlist!knivställ

En skårad lådinsats är bäst om knivarna förvaras i en låda. Låt dem aldrig ligga och skava mot varandra huller om buller.
Stadiga knivblock på diskbänken är också bra. Tyvärr är det ganska vanligt att knivarna sticks ner i det smala utrymmet mellan spishäll och diskbänk men det är helt förkastligt både från hygiensynpunkt och på grund av den höga värmen.

Måste jag slipa knivarna?

Även de dyra värstingknivarna behöver så småningom slipas, men de kan slipas nästan hur många gånger som helst till skillnad från de billigaste knivarna som görs av utstansad plåt och nästan undantag är undermåtliga.

Kan man diska knivarna i diskmaskin?

Många undrar om knivarna kan diskas i maskin och rådet är att se efter vad tillverkaren rekommenderar.

Knivar finns ju i olika material, hur skiljer de sig åt?

  • Stålknivar, dessa knivar är rostfria då de inte innehåller så mycket kol. Kniven håller sig blank, är hårda och håller skärpan länge.
  • Kolstålknivar, dessa knivar kan slipas riktigt vassa, men rostar lätt och måste därför skötas noggrant.
  • Keramikknivar, går att få tunna, vassa och håller skärpan länge. Men dessa går inte att slipas med en vanlig knivslip utan måste slipas med diamant.

 

Knivvård: Så håller du dina knivar vassa

En bra kniv är en investering som kan räcka livet ut om man sköter om den. Underhåll därför kniven med ett bryne eller hemslip efter varje användning för att den ska hålla sig vass. Är kniven däremot redan slö måste den slipas.

Underhåll efter användning

Ett bryne borde ingå i knivlådans sortiment. Med det kan skärpan hyfsas till och det bör göras nästan varje gång du använder kniven. Inte mycket behövs, bara två drag räcker.brynstålBrynen finns i olika material: Stål, keramik och i diamant. Vilken material du behöver beror på knivens material. Vill du bara köpa en så rekommenderar vi ett bryne i diamant då detta klarar alla typer av knivar.

När du ska bryna kniven håller du brynstålet snett uppåt och utåt. Dra kniven från brynstålets spets i smal vinkel mot med jämna tag på båda sidor.

Vissa föredrar att bryna åt andra håller och håller brynstålet ut från sig och drar kniven från sig, alltså från basen av brynstålet och ut. Var noga med att ha samma vinkel på båda sidor av kniven hur du än gör. Hur stor vinkeln ska vara beror på hur kniven är slipad från början. Ca 30 grader är det vanligaste, men flera av de moderna knivarna bör brynas med mindre vinkel än så. Tänk att du täljer tunna jämna stickor med hela knivens egg.

Det finns också sliplådor som är praktiska och något enklare att använda för den som är ovan. Framför allt behöver man inte oroa sig för att vinkeln blir fel.

slipa-kniv

Om den blir slö – slipa kniven!

Har kniven blivit slö måste den däremot slipas. Denna slipsten från Kasumi är dubbelsidig, med en fin och en grov sida.

Har du en kniv som är gjord av keramik måste den slipas med en diamantslip!

Du kan också lämna in alla dina knivar till en professionell slipare, så som knivbrev.

 

Text: Charlotte Jenkinson och Linda Nestor


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3298

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!